VELIKE PANDE



 Velike pande žive na obroncima planina u centralnoj Kini, u provincijama  Sečuan, Saanxi i Gansu. Nekada su živeli u ravničarskim regijama, ali krčenje šuma, zemljoradnička proizvodnja i druge vrste razvoja ljudskog roda, naterale su ove impozantne sisare da počnu da naseljavaju obronke planina.

Velike pande, crno-beli medvedi, imaju oblik tela tipičan za medvede. Crno krzno imaju samo na ušima, oko očiju, oko vrata, na nogama i ramenima. Ostatak tela im je prekriven belim krznom. Iako naučnici ne znaju zašto ove neobične mede imaju crno-belo krzno, pretpostavlja se da im ovakav jasan raspored boja omogućava efektivnu kamuflažu, odnosno utapanje u okolinu koja je prekrivena snegom, stenama i senkama. Debeli vuneni ogrtač im omogućava da zadrže toplotu u hladnim, šumovitim delovima njihovog staništa. Velike pande imaju ogromne kutnjake i jake mišiće vilice, koji im omogućavaju da sažvaću debele bambusove stabljike. Mnogima su ove velike, zdrepaste, nezgrapne životinje izuzetno simpatične, ali velike pande umeju da budu i vrlo, vrlo opasne. Uostalom, kao i svi drugi medvedi.

Velike pande su, kada su postavljene na sve četiri šape, visine od 60 do 90cm, a dužine oko 120 do 180cm Mužjaci su veći od ženki i dostižu težinu od oko 115kg, dok ženke jedva dostižu težinu od oko 100kg.

Velike pande se vode kao ugrožena vrsta, odnosno nalaze se na crvenoj listi ugroženih životinja. Ostalo je još samo oko 1.600 jedinki u divljini. Oko 160 pripadnika za stanište imaju zoološki vrt i odgajivačke centre širom sveta, a najviše u Kini. Nije sigurno koliko dugo žive velike pande u divljini, ali ono što je sigurno, jeste činjenica da znatno duže žive u zoološkim vrtovima i odgajivačnicama. Kineski naučnici su došli do zaključka da ove velike životinje mogu da dožive 35 godina. Hsing-Hsing, veliki panda kineskog nacionalnog zoološkog vrta je 1999. godine uginuo u 28. godini.

One žive u zimzelenim šumama bogatim lišćem i bambusom, na nadmorskim visinama od 1.500 do 3.000m. Pljuskovi i gusta magla, obavijena teškim oblacima, tokom cele godine, karakterišu ove šume. Ishrana velikih pandi se u 99% slučajeva bazira na bambusu. Preostalu hranu čine druge trave i poneki mali glodar. U zoološkim vrtovima, pande jedu bambusšećernu trskupirinčanu kašuposebne biskvitešargarepejabuke islatki krompir. Velike pande žive u bambusovim šumama već milionima godina. Zahvaljujući tako dugom stažu, one su razvile izuzetno visok stepen prilagođenosti.

Коментари

Постави коментар