ŠARENI TVOR


 ŠARENI TVOR (Vormela pergusna)

 
Veoma retka vrsta sisara cija se duzina tela kreće od 29-35 cm. Šareni tvor ima kratku njusku i veoma duge, upecatljive usi. Noge su kratke sa dugim i jakim kandzama. Nasuprot repu koji je dug i sa dugom dlakom na ostalim delovima tela dlaka je kratka. Bele i crne oznake na licu sa belim prugama oko ociju i belim oznakama oko usta. Na ledjima dlaka je je zuta i jako pegava sa nepravilnim crvenkastim ili braon pegama. Rep je tamno braon sa zuckastim delom u sredisnjem delu (repa). Stomačni deo tela i noge su tamno braon boje. Masa zenke varira od 295 do 600 g, dok je muzjak nesto tezi od 320 do 715 gr. Zivotni vek sarenog tvora krece se od 7 – 8 godina.



AREAL VRSTE: Sareni tvor je raspostranjen na teritoriji Azije i Evrope. U Srbiji se moze videti u istočnom delu Srbije, na Pešteru, i na Kosovu. Ima ga na Kopaoniku.


STATUS: Vormela peregusna se nalazi u IUCN Crvenoj knjizi ugrozenih vrsta. Kao ugrozena vrsta je proglasena 1996 god. Misljene je da je do smanjenja populacije sarenog tvora doslo usled unustavanja njegovog stanista (kultivacijom), upotrebom rodenticida i smanjivanja broja dostupnog plena.
Sareni tvor je najaktivniji u toku jutra ili veceri. Njegov vid je slab tako da se oslanjaju na culo mirisa ili njuha.Vode usamljenicki nacin zivota, na teritoriji koja pokriva povrsinu od oko 0.5-0.6 km² i vrlo su agresivni prilikom susreta sa drugom jedinkom. Ne pušta tečnost neprijatnog mirisa, sem kad se brani, a veoma je brz i spretan. Hrani se najčešće glodarima, ali i malim pticama i voćem.


RAZMNOZAVANJE: Sareni tvor se pari u toku marta ili pocetkom juna meseca. Bremenitost je duga i i varijabilna i traje od 243 do 327 dana. Mladi dolaze na svet krajem januara i početkom marta mesca. Usled odlozene oplodnje sareni tvor donosi mlade na svet u periodu najpovoljijh uslova kada je plen brojan. Zenka na svet donosi od 4 do 8 mladunaca o kojima se stara sama. Mladunci progledaju nakon 38-40 dana, sisaju do 50-54 dana i napustaju jazbinu sa 61-68 dana.

 


 

Коментари